Passage du Rhin

350-jarige herdenking in 2022

De Heemkundekring Rijnwaarden (HKR) blijft ook na 2022 aandacht besteden aan 'Passage du Rhin'. 350 jaar geleden, 12 juni 1672, stak bij Lobith een leger van zo’n 20.000 soldaten de Rijn over. De Zonnekoning Lodewijk XIV was hoogstpersoonlijk aanwezig als bevelhebber. Het markeerde voor het toenmalige Nederland het begin van het Rampjaar 1672. Voor Frankrijk was het de start van een succesvolle Guerre de Hollande (Hollandse oorlog 1672-1678).

 

De HKR presenteert in dit kader:


  1. De documentaire 'Passage du Rhin, in vogelvlucht' met spectaculaire dronebeelden van het rivierlandschap van Wesel, Rees, Emmerich, Elten, Lobith en Schenkenschans afgewisseld met historische afbeeldingen.
  2. Het boek 'Lobith & het Rampjaar 1672', waarin de Passage du Rhin beschreven wordt tegen de achtergrond van het 17e-eeuwse West-Europa.
  3. Op de Markt in Lobith, een maquette van de na 1672 verdwenen Tolhuys-burcht.
  4. Het speciaal gebrouwen gruitbier 'Tolhuys 1672'.
  5. De tentoonstelling 'Passage du Rhin Lobith 1672'. Na succes in Lobith en Zevenaar vanaf 14 januari t/m 16 april 2023 in Fort Pannerden in Doornenburg (Waaldijk 1), met extra aandacht voor het Pannerdensch kanaal.

De HKR streeft ernaar de Passage du Rhin als lokale geschiedenis met een internationaal historische impact blijvend zicht- en tastbaar te maken voor een zo groot mogelijk publiek. De inwoners van Lobith en directe omgeving mogen trots zijn op het feit dat zo’n indrukwekkend gebeurtenis plaats vond in hun woongebied. Het is echter opvallend hoe weinig mensen op hiervan op de hoogte zijn, regionaal en nationaal. Ondanks dat het een glorieus onderdeel is van de Franse is het maar een voetnoot in de Nederlandse geschiedenis.


Achtergrondinformatie

De Passage du Rhin was historisch gezien belangrijk voor het toenmalige Nederland als het begin van het Rampjaar 1672 én tegelijkertijd voor Frankrijk als de start van haar legendarische ‘Guerre de Hollande’ (Hollandse oorlog 1672-1678). Deze oorlog eindigde met de Vrede van Nijmegen in 1678. Het was een aanvalsoorlog van het toenmalige Frankrijk samen met Engeland, Zweden en de bisdommen Keulen en Münster tegen Les Provences Unies des Pays Bas (de Provinciën van de Verenigde Nederlanden). Frankrijk viel niet via het zuiden aan, maar via het oosten, gebruik makend van het ‘strategische’ rivierlandschap met de splitsing Rijn-Waal bij Schenkenschans. Lobith was over de huidige Boterdijk langs de oude Rijn nog met Schenkenschans verbonden. Dit dorp ligt nu in Duitsland aan de overkant van de Rijn bij Tolkamer. In het zicht van de na 1672 verwoeste burcht het Tolhuys met zijn Dikke Toren vond de Passage du Rhin plaats. Hierna lag de weg naar Huissen open, omdat het huidig Pannerdens kanaal er nog niet was. Lodewijk XIV trok met zijn leger de Betuwe in en veroverde in korte tijd steden in als Arnhem, Nijmegen en Utrecht.

 

Er zullen weinig Franse oorlogshandelingen bestaan die in Frankrijk zo vaak zijn afgebeeld als de Passage du Rhin bij Lobith. Bijna steeds ‘figureren’ het Tolhuys, Dikke Toren of Schipperspoortje als herkenningspunten voor de locatie van de overtocht. Afbeeldingen zijn te vinden op schilderijen, gravures, basreliëfs (bijv. op een grote triomfboog in Parijs), plafondschilderingen (bijv. in Versailles), gobelins en munten. Bovendien bestaan ze als schoolboekillustraties, opticaprenten, albumplaatjes, speelmateriaal voor kinderen en als reclamemateriaal, bijvoorbeeld voor chocolade of, koekjes.

 

 

Contact: info@heemkundekringrijnwaarden.nl

Telefoon: 06 2044 1758 (Hein Janssens, voorzitter HKR); 06 3024 6388 (Maria Snip, secretaris HKR).





Boek | Lobith en het Rampjaar 1672

Boek | Lobith en het Rampjaar 1672

Boek ‘Lobith en het Rampjaar 1672’. Over de historische achtergronden van Passage du Rhin. Veel..

10,00€

Weergeven 1 t/m 1 van in totaal 1