Gruitbiertje Tolhuys 1672

Tolhuys 1672, heftig biertje, speciaal gebouwen 350 jaar nadat een groot Frans leger bij de Passage du Rhin het toen beroemde Tolhuys verwoest achter liet. Een samenwerkingsproduct van Ed’s Deli, Brouwerij Hootch en Heemkundekring Rijnwaarden.


Op 12 juni 1672 stak onder leiding van de Zonnekoning Lodewijk XIV (prijkt op het etiket) een grote Franse legermacht bij Lobith de (oude) Rijn over. Dit was vlakbij het kasteel het Tolhuys (ook op het etiket). Met daardoor directe toegang tot de Betuwe (het Pannerdens kanaal was er nog niet) kon deze invasiemacht eenvoudig direct doorstoten tot in ‘hart van de Republiek’ van het toenmalige Nederland. Franse glorie en Hollands Rampjaar!

Als monument herrees het Tolhuys op 11 juni 2022 met zijn Dikke Toren ongeveer op de plaats waar het ooit stond. Zonder een brouwerij, die het ooit bezat, maar met een voor de doop ervan speciaal gebouwen ‘gruitbiertje’. Hierbij is gebruik gemaakt van een traditioneel recept met gagel als ‘gruit-kruid’ in combinatie met hop. Mogelijk waren beide in 1672 nog ‘receptconcurrenten’ van elkaar in de bierbrouwerij (“gruitheren” versus “hophandelaren”). Het is een smakelijke consensus geworden.  Brouwerij Hootch en Ed’s Deli staat garant voor de productie,  kwaliteit en de verkoopcoördinatie, in samenspraak met de Heemkundekring Rijnwaarden.