Tentoonstelling

Tentoonstelling Passage du Rhin, Lobith 1672’, wegens eerder succes in Lobith nu in aangepaste vorm gratis te bewonderen in Zevenaar. In de Turmac Cultuurfabriek (Kerkstraat 17), bij de ingang van het Liemers museum, dagelijks van 26 augustus t/m 9 oktober.

De Passage du Rhin in het rivierlandschap van Lobith e.o. werd ‘iconisch’ in de zgn. Hollandse oorlog (1672-1678). Rampzalig voor het toenmalige Nederland, maar een inspiratiebron voor glorieuze Franse kunst.

Heemkundekring Rijnwaarden presenteert i.s.m. het Liemers museum opnieuw gedurende zes weken een prachtige tentoonstelling met achtergrondinformatie die ook te raadplegen is met QR-codes of op deze webpagina.

Lodewijk XIV beschouwde de Passage du Rhin, toen onder zijn leiding op 12 juni 1672 een Frans leger van zo’n 20.000 man bij Lobith de Rijn overstak, als een van zijn belangrijkste militaire daden. Mede daarom is deze zeer vaak afgebeeld. Op de tentoonstelling hiervan veel voorbeelden variërend unieke foto’s van beroemde schilderijen en basreliëfs in Parijs/Versailles, originele 17e-eeuwse gravures tot albumplaatjes of speelmateriaal voor kinderen. Zij tonen en vertellen het verhaal van de indrukwekkende Passage du Rhin samen met afbeeldingen van de hoofdrolspelers, een kopie van de capitulatieakte van Schenkenschans, 17e-eeuwse rivierlandschapskaarten gerefereerd aan kaarten van nu en de dronedocumentaire ‘Le Passage du Rhin 1672 I In vogelvlucht’