Tentoonstelling

Tentoonstelling ‘Passage du Rhin, Lobith 1672’, na eerder succes in Lobith en in Zevenaar vanaf 14 januari tot half april 2023 te zien in Fort Pannerden in Doornenburg, onder de titel ‘Passage du Rhin 1672, Fort Pannerden 1872’.

In het riviergebied van Lobith tot Pannerden/Doornenburg werd de ’Passage du Rhin’ op 12 juni 1672 een ramp voor het toenmalige Nederland. Voor de Fransen vormde deze gebeurtenis het glorieuze begin van hun Hollandse oorlog (1672-1678). Hier te lande was de ’Passage’ motivatie voor vergaande rivierloopaanpassingen, in Frankrijk inspiratiebron voor indrukwekkende kunst.

Lodewijk XIV beschouwde de Passage du Rhin, waarbij onder zijn leiding zo’n 20.000 Fransen bij Lobith de Rijn overstaken, als een heldendaad zelden vertoond. De gevolgen waren enorm. Nadat Schenkenschans (de voorloper van Fort Pannerden) 18 juni ingenomen was, lag de Betuwe richting Holland open. Er was immers nog geen Pannerdens kanaal. Een kanaal had voor verdediging kunnen zorgen. Mede daarom werd het later aangelegd, zo ook in 1872 Fort Pannerden.

In samenwerking met Fort Pannerden opnieuw de tentoonstelling met aanvullende dwarsverbanden met dit 200 jaar oude fort.

Het riviergebied kent veel oude Hollandse kaartweergaves n.a.v. de heikele defensieve situatie bij Lobith. Te zien zijn 17e-eeuwse rivierlandschapskaarten gerefereerd aan kaarten van nu, archeologische vondsten, een kopie van de capitulatieakte van Schenkenschans en de dronedocumentaire 'Le Passage du Rhin 1672 I in vogelvlucht'. Anderzijds zijn de Franse afbeeldingen van de Passage du Rhin iconische, divers en ontelbaar. Op de tentoonstelling foto’s van beroemde schilderijen en beeldhouwwerken in Parijs-Versailles en omgeving, originele gravures, reclameplaatjes en speelmateriaal voor kinderen.