Schetsen Rijnsteden


Met zilvergelatine ontwikkelde en op papier afgedrukte foto Gezicht op Wesel, 1672 door “frères Moreau” (??). Collectie Rijksmuseum, Amsterdam. Foto’s tussen 1900-1903 gemaakt van originele schetsen door Adam Frans van der Meulen (1632-1690) voor de ‘Manufactures des Gobelins’, Parijs.

Veel van de door de Fransen veroverde steden in de Hollandse oorlog (1672-1678) ter plaatse met topografische precisie geschetst.

De barokschilder Van der Meulen was als ‘Peintre des Batailles du Roy’. Hij was in Parijs werkzaam voor de ‘Manufactures des Goblins, waar hij ook lange tijd gewoond heeft. Hij vergezelde Lodewijk XIV op bijna al zijn veldtochten, reizen en buitenlandse verblijven. Hierbij maakte hij veel schetsen, die later moesten dienen voor de ontwerpen van gobelins en gravures. Het doel was het beeld van zijn baas onsterfelijk te maken, conform de belangrijkste missie van ‘Manufactures des Goblins’. Ook afbeeldingen van steden als Wesel veroverd tijdens de veldtocht aan het begin van de Hollandse oorlog, vlak voor de ‘legendarische’ Passage du Rhin, mochten daarbij niet ontbreken. De veroveringen stelden militair strategisch vaak weinig voor, omdat de verdediging jaren verwaarloosd was door de Verenigde Nederlanden. Desondanks werden de topografisch nauwkeurige schetsen van dit soort steden de basis voor glorieuze barokke uitwerking in veel andere kunstwerken, zoals de gravures van le Clerck. De schetsen blijven dankbare bronnen voor historisch landkaartonderzoek.