Porte Saint-Denis


Passage du Rhin door Michel Anguier (1612-1686). Stenen bas-reliëf (ca. 3 x 10 m) als onderdeel van de Porte Saint-Denis door Nicolas-François Blondel (1617-1683). Parijs (Boulevard Saint-Denis).

Lodewijk XIV wijst zijn medestrijders op de Dikke Toren, ruiters door het water op weg naar de vijand aan de overkant van de Rijn

De Porte Saint-Denis is een imposante triomfboog (24,65 x 25 x 5 meter) in Parijs vlakbij het treinstation Gare du Nord. Een groot bas-reliëf van Michel Anguier (1612-1686) boven de boog wijst Lodewijk XIV, nog op de Eltense zijde van de (Oude) Rijn, zijn medestrijders op de Dikke Toren. Ruiters te paard gaan met getrokken zwaard dwars door het water op de vijand af. Het is a priori klassieke compositie met levensecht verwoestend oorlogsgeweld, waarbij het hoofd van een vertrapt slachtoffer uit het linker kader valt. De Passage du Rhin is de geschiedenis ingegaan als een van de meest legendarische krijsdaden van Lodewijk XIV, als glorieus begin van de Hollandse oorlog (1672-1678). Een artistieke weergave ervan zijn mocht niet ontbreken op een triomfboog louter gewijd aan hem, ‘Ludovico Magno’. Op de zuilen afbeeldingen van de Rijn als een verdwaasde riviergod en Holland als gekwelde vrouw op een wanhopig brullende leeuw. Op de ander zijde staat een bas-reliëf van de overgave van Maastricht (juni 1673).