Schets vd Meulen 2


Schets ‘Schenck 19 juni 1672’ door Adam Frans van der Meulen (1632-1690). Ingekleurde tekening 88 x 27 cm, verlijmd op karton. Collectie Mobilier National (Frankrijk).

Te zien zijn van links naar rechts: de Nederrijn, Emmerich, de vestingmuren, molen en kerk van Schenkenschans, Kleef en de Waal.

Net als Vue de village de Tolhuys is het een van de vele topografisch zeer nauwkeurige schetsen die Adam Frans van der Meulen maakte van steden die de Fransen veroverden tijdens de Hollandse oorlog (1672-1678). De compositie van deze tekening is later door kunstenaars als Charles le Brun en Sebatien le Clerc weer gebruikt en verwerkt in hun kunstwerken om een indruk te geven van de geografische locatie van de Passage du Rhin. Van der Meulen werkte aanvankelijk voornamelijk in dienst van de Manufacture des Gobelins. Hij maakte er ontwerpen die verwerkt konden worden in wandtapijten om de militaire veldtochten en veroveringen van Lodewijk XIV te verbeelden. Hij maakt hierbij snel carrière en schopt het tot ‘Peintre des Batailles du Roy’. In die functie gaat hij vanaf 1667 Lodewijk XIV vergezellen op als zijn expedities, zoals ook tijdens de Hollandse oorlog in 1672.