Wandeling

Wandeling ‘Passage du Rhin in het landschap van nu’, Start bij de ingang van Gezondheidscentrum Geuzenwaard, Lobith (Markt 5). Weekend 9/10 juli 2022, zaterdag én zondag om 14 uur. Aanmelden via info@heemkundekringrijnwaarden.nl of schriftelijk bij de HKR-medewerker op de tentoonstelling ‘Passage du Rhin, Lobith 1672’.

Ervaar de geschiedenis van Lobith 1672 in het huidige rivierlandschap van de Oude Rijn aan de hand van 17e-eeuwse afbeeldingen, oude en nieuwe topografische landkaarten en ontdek hoe en waar de Passage du Rhin plaats vond.

De Heemkundekring Rijnwaarden verzorgt een historische wandeling van ca. 4,8 km onder begeleiding van een gids. Uitgangspunt zal zijn het beroemdeschilderij ‘Lodewijk XIV trekt bij Lobith Nederland binnen’ van Adam Frans van de Meulen (1632-1690), gemaakt omstreeks 1690. Deze schilder in Franse dienst heeft hierbij gebruik gemaakt van topografisch nauwkeurige schetsen, die hij eerder in opdracht maakte van alle steden door de fransen veroverd in de Hollandse oorlog (1672-1678). Een van die schetsen ‘Vue de village de Tolhuys’ uit 1672 is het tweede uitgangspunt voor de wandeling en tot slot de topografisch nauwkeurigetekening ‘Gezicht op Schenkenschans, Hoog-Elten en Kleef vanaf Bimmen’ eind 17e eeuw gemaakt door Jan van Call (1656-1706). Deze 17e-eeuwse kunstwerken laten samen met herkenningspunten in het landschap van nu en met actuele landkaarten de wandelaar meemaken hoe en waar de Passage du Rhin plaats vond.