Spiegelzaal Versailles


Plafondschildering Le passage du Rhin en présence des ennemies, 1672 door Charles le Brun (1619-1690). Grootte van tableau ca. 7 x 3,5m. Eerste grote afbeelding bij binnenkomst Spiegelzaal paleis van Versailles

Allegorische afbeelding van de Passage du Rhin met Lodewijk XIV op een strijdwagen, de Rijn als verslagen riviergod én uiterst rechts de godin Victoria, met op haar vaandel Toluys.

Charles le Brun, hofschilder van Lodewijk XIX, is een van de belangrijkste Franse kunstenaars van de 17e eeuw. Al op 15jarige leeftijd valt zijn talent op in de kringen rond het Franse Koningshuis. Hij vervolgt zijn opleiding in Rome en maakt snel carrière. Hij is een van de oprichters en wordt directeur van de Académie Royale de Peinture et de Sculpture. Dit vooraanstaande instituut is zeer bepalend geweest wordt voor de 17e-eeuwse Franse schilder-, sculptuur- en tapijtkunst, met name ten dienste van Lodewijk XIV.

Le Brun was een productief kunstenaar. Het plafond van de Spiegelzaal in het paleis van Versailles beschouwt men als zijn meesterwerk. Le passage du Rhin en présence des ennemies, 1672 vormt hiervan een belangrijk onderdeel. Het tafereel betreft tenslotte het legendarische begin van de Hollandse oorlog (1672-1678), waarbij Lodewijk XIV bijna alles verkreeg van datgene waarom hij de oorlog begon. Daar hoort een overwinningsvaandel bij mét locatieaanduiding: het Tolhuys in Lobith.