Winkelwagen

Meer dan 15.000 afbeedlingen online
Vrije toegang Dijkmagazijn | di 19.00 tot 21:30
Waordsman 1-2012

Waordsman 1-2012

Bovenstaande knop linkt naar bijvoorbeeld een dropbox link of een bijlage vanuit ons systeem.

Productomschrijving

Samenvatting per artikel:

Artikel 1: Jo Notten postuum onderscheiden

Tijdens de uitvaartdienst van Jo Notten op 19 oktober 2011 werd hij postuum onderscheiden met de pauselijke onderscheiding "Pro Ecclesia et Pontifice" voor zijn inzet in de Willibrordusparochie. Deze eer werd postuum verleend aan zijn weduwe, Riet Otten-Bruns, op 19 februari 2012. De onderscheiding benadrukt zijn toewijding aan de kerk en de gemeenschap.

Bladzijde 2-3

Artikel 2: Carvium en Caruium

Jan Berns behandelt een discussie over de Romeinse naam Carvium, wat volgens hem juist is en geen correctie naar Caruium behoeft. Carvium, nu Herwen, heeft een geschiedenis die teruggaat tot 897. Archeologische vondsten bevestigen de lange geschiedenis van dit gebied. Berns benadrukt het belang van deze Romeinse plaatsnamen en hun betekenis voor de lokale geschiedenis.

Bladzijde 5-6

Artikel 3: De koning is troef

Toon Hendriksen beschrijft een lezing over de Kleefse Enclaves en Lodewijk Napoleon, de eerste koning van Holland. Lodewijk Napoleon, koning van 1808 tot 1810, werd geroemd om zijn zorg voor de Nederlanders en zijn bijdragen aan instellingen zoals de Koninklijke Bibliotheek en het Rijksmuseum. Een brief aan de koning uit 1809 illustreert de zware omstandigheden in Herwen en Aerdt door overstromingen en de steun die de koning bood.

Bladzijde 6-7

Artikel 4: Hoog water

Theo Lieven bespreekt de tentoonstelling "Hoog Water", die van december 2011 tot januari 2012 in het gemeentehuis Rijnwaarden te zien was en daarna naar het Watermuseum Arnhem verhuisde. De tentoonstelling toonde historische foto's en informatie over wateroverlast in het Gelders Eiland, wat een blijvend probleem voor de regio was en blijft.

Bladzijde 7-8

Artikel 5: Wat is dat voor een steen?

Erna Spann vertelt over een bijzondere steen die zij vond tijdens een wandeling langs de Spijkse Klei. De steen bleek doorboord te zijn en mogelijk een prehistorische verzwaring voor een visnet. Spann onderzoekt de herkomst en het gebruik van de steen en consulteert experts om meer te weten te komen over dit bijzondere artefact.

Bladzijde 8-10

Artikel 6: Een kokertje uit 1923

Hugo van den Bogaard beschrijft de vondst van een metalen kokertje tijdens de sloop van de basisschool "Het Scathe" in Pannerden. Het kokertje bevatte een perkament en munten uit 1923, verstopt tijdens de bouw van de school. Het document bevatte historische namen en gebeurtenissen die meer inzicht geven in de lokale geschiedenis en werd onderzocht door experts van het Gelders Archief.

Bladzijde 11-14

Artikel 7: Geërfden van het Spijk

Frans Staring onderzoekt de geschiedenis van de Geërfden van 't Spijk, een groep grondbezitters verantwoordelijk voor de waterhuishouding in de regio. Door archiefonderzoek wordt duidelijk hoe deze groep functioneerde en welke grondbezittingen zij hadden. De geschiedenis van de geërfden wordt gedetailleerd beschreven, inclusief veranderingen in eigendom en administratieve structuren.

Bladzijde 14-23

Artikel 8: Oud Lobede

Erna Spann vertelt over de middeleeuwse geschiedenis van Lobede, een belangrijk tolstation. De vondsten van fundamenten en bouwmaterialen wijzen op de aanwezigheid van een aanzienlijk gebouw en een kapel. Spann beschrijft de betekenis van Lobede in de context van de Gelderse tolgeschiedenis en de invloed van het geslacht Gelre op de regionale handel.

Bladzijde 23-25