Bas-reliëf 17e eeuwLe passage du Rhin (12 juin 1672)’ door Martinus van den Bogaert (1637-1694). Bronzen bas-reliëf 110 x 168 x 7 cm. Museum Louvre, Parijs.

Lodewijk XIV en Condé wijzen naar de Franse ruiters, die in formatie het water van de Rijn ingaan. Verderop ruiters in het water en op andere oever, het Tolhuys en een brandende Dikke Toren.

De schilder en beeldhouwer Martinus van den Bogaert (1637-1694) ging op jonge leeftijd in Antwerpen in de leer Peeter Verbruggen. Later verhuisde hij naar Parijs en veranderde zijn naam in Martin Desjardins. Als lid van de Académie Royale de Peinture et de Sculpture werd hij ontwerper van decoratieve werken voor grote ruimtes. Hij voltooide in 1685 een bronzen standbeeld van Lodewijk XIV voor het Place des Victoires midden in Parijs, vlak achter het koninklijke paleis. In de console, waarop staande de Zonnekoning, verwerkte hij bas-reliëfs, waaronder ‘Le passage du Rhin (12 juin 1672)’ dat hier getoond wordt. Andere aangebrachte bas-reliëfs betroffen de verovering van France-Comté en de Vrede van Nijmegen. In 1792 werd het standbeeld omvergetrokken tijdens de Franse revolutie en verdween. De bas-reliëfs bleven bewaard. In 1822 kwam er een ruiterstandbeeld van Lodewijk XIV voor terug ter ere van de Vrede van Nijmegen met opnieuw een Passage du Rhin!